Ce sunt uleiurile și cum le putem integra în rutina zilnică

 

SUNT TOATE ULEIURILE LA FEL?

Uleiurile esențiale terapeutice sunt rare și e nevoie să le deosebim de uleiurile pentru uz cosmetic* disponibile în magazine.

*Uleiuri esențiale a căror etichetă menționează 100% natural au de regulă în compoziție 80% ulei vegetal de floarea soarelui. Există de asemenea multe cazuri de adulterare cu alcool SD40, propylene glycol, diethylphalate, linalyl acetate sintetic sau alți compuși chimici sintetici adăugați pentru profit.

 

Puritatea se referă și la modul în care plantele cresc și la metodele de extragere. Plantele sunt procesate cât mai curând după recoltare, pe loc pe cât posibil, la temperaturi joase pentru a păstra proprietățile terapeutice intacte. Fără chimicale.

Pe de altă parte, uleiurile de uz cosmetic fiind adulterate cu chimicale sintetice devin puțin eficiente și chiar toxice pentru corp. Uneori, pentru a obține compoziția dorită, se pulverizează linalyl acetat pe lavandă înainte de recoltare, alteori este adăugat în laborator. Se cunosc practici de schimb între intermediari, pentru 20 de litri de ulei de Rosemarin se oferă oferă un litru de ulei esențial PUR de Rosemarin. Singurul mod de a evita aceste fraude este de a cunoaște sursa, și de a putea verifica compoziția chimică. Am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru transparența practicilor și acum putem știi exact ce avem în fiecare sticluță de ulei esențial, în funcție de numărul de lot care este notat pe fundul sticluței.
În 2016 am mers în Praga și în cadrul Convenției Europene (eram singurul participant din România) am abordat acest subiect cu dr. David Hill - nevoia de transparență și tracking în Europa în general, și pentru România în mod special. doTERRA avea deja un nume, și un fond solid de încredere, dar de dragul comunității mele mai ales, oameni documentați și mereu în căutare de răspunsuri, am insistat pentru afișarea informațiilor clare legate de fiecare ulei în parte. Așa s-a născut site-ul sourcetoyou.com după doar șase luni, care în mod continuu se îmbogățește cu noi date legate de practicile trasparente de obținere a uleiurilor doTERRA.

În urma procesului de distilare se obține o substanță extrem de concentrată, lipo-solubilă, care are capacitatea de a penetra membrana celulară oferind suport în oxigenarea interiorului celulei. O picătură de ulei esențial pe deget va apărea în analiza firului de păr după zece minute și în douăzeci de minute ajunge la fiecare celulă a corpului. Același lucru se întâmplă cu aditivii sintetici nedoriți din uleiurile esențiale de uz cosmetic, săpunuri și șampoane. De aceea ne asigurăm că doar uleiurile pure, de uz terapeutic,  au contact cu corpul nostru.

CE SUNT ULEIURILE ESENȚIALE?

 

Uleiurile esențiale sunt cu adevărat esența, aspectul cel mai potent al plantelor. Sunt compuși volatili naturali care se extrag din semințe, flori, scoarță, rășină, frunze, muguri, rădăcini. Sunt volatile, adică se evaporă ușor. Însuși cuvântul chintesență (quintessence) - a cincea esență - se referă la acea parte pură, concentrată, esențială. În filosofia antică și medievală era reprezentarea corpurilor îngerești, celalte patru elemente fiind aerul, focul, pământul și apa.
Uleiurile esențiale reprezintă sistemul de apărare al plantelor, sunt recunoscute cu ușurință de corpul nostru, și nu doar că penetrează membrana celulară, dar uleiurile de frecvență înaltă, cum este uleiul de Tămâie | Frankincense, pot traversa membrana care apare între sânge și creier, membrana hematoencefalică.

ISTORIA ULEIURILOR ESENȚIALE

Utilizarea uleiurilor esențiale nu este o modă recentă, ci o practică fundamentală de sănătate naturală disponibilă încă de la începuturi. Responsabilitatea noastră acum este de a avea un rol proactiv în criza actuală, de a adresa cauzele bolilor noastre, nu doar simptomele și de a contribui la reducerea efectelor negative. Ne putem gândi la decompensare, la dependență, la dezechilibrele hormonale și ale tractului digestiv, situații care pot fi ameliorate sau chiar evitate atunci când includem remedii naturale pentru prevenție și bunăstare în viața de zi cu zi.

Există o multitudine de referințe legate de uleiurile esențiale în Biblie, peste 600, erau numite: arome, mirosuri, parfumuri. Uleiuri ca Tămâia | Frankincense, Smirna | Myrrh, Spikenard erau folosite pentru vindecare. Uleiurile esențiale erau folosite de regi, lideri și preoți pentru beneficiile lor.

Egiptenii utilizau în mod extensiv uleiurile esențiale pentru practici de vindecare și înmormântare, în mod natural, în rutina de zi cu zi. Cleopatra, considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume, includea uleiuri esențiale în rutina de frumusețe: Trandafir | Rose, Tămâie | Frankincense, Chiparos | Cypress, Floare de portocal | Neroli, și Smirna | Myrrh. În zilele noastre uleiurile continuă să fie folosite pentru a combate efectele stresului, pentru restaurarea frumuseții, a păcii și a armoniei.

 
mai+bine.jpg

Chinezii antici credeau de asemenea în puterea uleiurilor esențiale, și studiau puterea plantelor terapeutice cu 3000 de ani înainte de Hristos. În medicina chineză plantele au acțiuni și beneficii specifice, unele răcesc, altele încălzesc. Uleiurile esențiale se folosesc în funcție de proprietăți pentru îmbunătățirea digestiei, a libidoului, pentru fertilitate sau când energia Qi e scăzută. Grecii antici integrau uleiurile esențiale și multe nume de seamă prin studiul personal au pus bazele științei moderne. Dintre ele, cel mai sonor, Hipocrate, „părintele medicinei moderne” avea o abordare globală, astăzi am putea-o numi „holistică”. A studiat peste 200 de plante și proprietățile lor, și includea în protocoalele lui inclusiv uleiul de Oregano și Cimbru | Thyme, printre altele.

În anii 1800, companiile farmaceutice au început să apară. Dacă inițial remediile erau bazate pe plante, ulterior, medicamentele sintetice au câștigat teritoriu. Pentru o vreme, ideea plantelor ca remedii terapeutice a fost pusă în umbră.

În 1928 utilizarea uleiurilor esențiale a prins din nou viață. Chimistul francez René-Maurice Gattefossé a folosit uleiul de Lavandă pentru o arsură a mâinii lui, produsă accidental în laborator. Văzând efectele rapide de vindecare a început să studieze uleiuri pentru arsuri și răni. Cuvântul aromatherapy, sau aromaterapie s-a născut atunci în mod oficial. În urma studiile ulterioare uleiul de Lavandă a fost introdus în spitalele din Franța cu rezultate bune mai ales în perioada epidemiei de gripă spaniolă.

Astăzi există peste 20.000 de studii în baza de date PubMed care demostrează efectele terapeutice ale compușilor uleiurilor esențiale și demostrează faptul că atunci când sunt folosite cum trebuie aduc beneficii, fără efecte secundare. Uleiurile esențiale au fost folosite pentru a susține corpul, mintea și spiritul din vremuri străvechi, apreciate ca remedii în vindecare, extrem de prețuite.

Sănătatea și bunăstarea nu sunt complicate, sunt stări care merită experimentate de fiecare dintre noi ca ceva firesc. Nu avem decât să permitem ca puterea plantelor să contribuie la fericirea și sănătatea noastră holistică.

Sunt trei moduri în care putem integra uleiurile esențiale pure în rutina zilnică:

aromatic.jpg

Aromatic

Unele uleiuri esențiale, când sunt dispersate în aer pot fi stimulante, în timp ce altele pot fi calmante, reconfortante. Aromaterapia se bazează pe…

topic.jpg

Topic

Datorită compoziției moleculare naturale, uleiurile esențiale sunt recunoscute și absorbite cu ușurință de corpul nostru…

intern.jpg

Intern

Uleiurile doTERRA sunt pure, și mai mult decât atât au standardul de calitate terapeutică CPTG, dar recomandăm documentarea…

Te aștept cu doza zilnică de inspirație și grație pe Instagram