Prima cercetare de utilizare a uleiurilor esențiale pentru gestionarea stresului și traumei

Știința aromatică

Bergamotă

Bergamotul este un ulei esențial puternic care conține constituentul chimic limonene. Bergamotul este un citric care conține, de asemenea, compușii vegetali naturali de acetat de linalil și linalol (similar cu cel al lavandei). Acesta este cunoscut pentru efectele sale calmante și pentru capacitatea sa de a atenua simptomele stresului fizic și psihologic.

Un studiu asupra uleiului esențial de bergamont a arătat o descreștere a activității axei HPA prin reducerea răspunsului corticosteronului la stres și o scădere a comportamentelor de tip anxiolitic (Saiyudthong&Marsden, 2011).


Copaiba

Beta-cariofilenul (BCP) este un sesquiterpenă care se găsește în uleiurile esențiale de copaiba, melissa, ylang ylang și piper negru. Cercetările anterioare au arătat că beta-cariofilenul activează receptorul canabinoid de tip 2 exact așa cum ar face-o un semnal de origine naturală.

Rceptorul CB2 din creier acționează ca neuromodulator al activității dopaminergice și țintă terapeutică pentru învățare, memorie, dispoziție, dependență, anxietate, stres, neuroinflamare și stres oxidativ.

Un studiu asupra beta-cariofilenului (BCP) a confirmat capacitatea acestuia de a pătrunde în sânge bariera creierului și membranele celulare datorită lipofilicității sale puternice (Javed et al., 2016). Alte studii au raportat capacitatea sa de a preveni deteriorarea cognitivă, de a restabili funcția de memorie, de a scădea starea de anxietatea și depresia, de a regla comportamentele emoționale și de a calma sistemul nervos central (Bahi et al. 2014; Cheng et al., 2014; Sousa et al., 2017).


Lavanda

Utilizarea uleiului esențial de lavandă este adesea recomandată pentru cei care se confruntă cu simptome de stres și anxietate.

Principalul constituent chimic care se găsește în uleiul esențial de lavandă este linaloolul, un alcool monoterpenic natural care, conform cercetărilor, ajută la calmarea sistemului nervos central și a axei HPA.

Lavanda este unul dintre cele mai studiate uleiuri esențiale în cercetarea aromată. Mai multe studii privind uleiul de lavandă confirmă efectele sale sedative asupra sistemului nervos central în reducerea răspunsului de frică, a comportamentului agitat, a anxietății și în calmarea sistemului nervos autonom prin scăderea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.


Detalii organizatorice

〰️

Detalii organizatorice 〰️

Dacă îți dorești să faci parte din prima cercetare legată de gestionarea stresului acum e momentul de a te implica. 

  • Perioada de desfășurare: 18 - 31 martie 2024

  • Locul de desfășurare: WhatsApp, grup închis.

  • Ai nevoie de: uleiul esențial Copaiba, Bergamotă, Lavandă

  • Pe parcursul studiului vei avea de completat 5 chestionare: unul inițial și 4 pe durata studiului.

Acest studiu aduce pentru cei care sunt activi, consecvenți, perseverenți și determinați!

Asadar, dacă avem până în 50 de participanți care răspund chestionarelor pe parcursul provocării și folosesc uleiurile conform sugestiilor din studiu vom oferi cele 3 uleiuri cadou pentru 3 participanți!

Daca avem 100 de participanți vom avea 6 câștigători.

Astfel vei putea continua protocolul tău sau le poți oferi și altora spre a experimenta beneficiile!

Previous
Previous

Uleiurile din cadrul cercetării stării de spirit

Next
Next

5 uleiuri esențiale care te pot susține în construirea limitelor sănătoase