7 tipuri de odihnă de care avem nevoie
1. ODIHNA FIZICĂ (activă sau pasivă)
ai nevoie de ea dacă: te simți suprasolicitată, ai multe antrenamente, puțin somn, nutriție deficitară sau haotică, multe activități fizice, dureri în corp etc.
ia o pauză de la a trage de corpul tău, când știi că nu mai ai baterii
ce poți face: prioritizează odihna pasivă: pilates ușor, stretching, yoga nidra, și masaj. Sau poți merge la plajă sau la țară, la răcoare, unde relaxarea este cuvântul de ordine. Dacă vorbim de odihna activă indicat ar fi să mergi la somn cu o jumătate de oră mai devreme.
Produse care te pot susține atunci când vorbim de:
- odihna fizică pasivă: sistemul Serenity (capsulele și uleiul esențial) – cu 30 de minute înainte de somn 1-2 capsule, iar în difuzor 3-4 picături de Serenity plus masarea tălpilor, în special degetul mare de la picior. Poți avea în vedere și Vetiver sau Wild Orange.
- odihna fizică activă: pachetul LLV (hrană biodisponibilă), colagen, electroliți de calitate (curând îi vom avea în shop, abia aștept!), Aromatouch, stick-ul Deep Blue, colecția de uleiuri esențiale Yoga.
2. ODIHNĂ MENTALĂ
ai nevoie de ea dacă: ai un job de birou care presupune efort intelectual. Creierul nostru poate obosi de la excesul informațional, de la nevoia de a lua decizii în permanență sau de la “rumegarea” mentală pe diverse teme (cel mai frecvent: grijile).
deconectează-te cu adevărat în concediu: fără laptop, fără telefonul de serviciu sau notificări pe smartwatch
ce poți face dacă pleci în concediu: alege locuri de vacanță fără semnal GSM, și în plus, lasă laptopul acasă.
ce poți face dacă nu pleci în concediu: notează-ți lucrurile de făcut altfel decât lista de TO DO. Aranjează-le după metoda Eisenhower, ia pauze de 10-15 minute la fiecare doua ore de lucru sau tehnica Pomodoro, crează ritualuri de diferențiere între aspectele vieții tale. De exemplu, mici plimbări sau 10 minute de practici somatice (scuturare, dans, meditație) prin care te (re)așezi pe interior în rolul de mamă/soție atunci când pleci de la birou.
Uleiuri esențiale de ajutor: InTune, SuperMint, Motivate, Lemon, Rosemary, Peppermint, Frankincense.
Metoda Eisenhower
Urgent şi important (sarcini care trebuie imediat duse la îndeplinire).
Important, dar nu şi urgent (sarcini a căror îndeplinire o programezi pentru viitorul apropiat).
Urgent, dar neimportant (sarcini a căror îndeplinire o delegi).
Nici urgent, nici important (sarcini care pot fi eliminate).
Tehnica Pomodoro se bazează pe următorii 6 pași simpli:
Stabilește un obiectiv clar.
Setează un cronometru pentru 25 de minute.
Lucrează fără să te întrerupi sau să te lași intrerupt.
Ia o pauză de 5 minute.
Repetă ciclul.
După patru Pomodori încheiate cu succes, ia o pauză mai lungă.
3. ODIHNA SENZORIALĂ
de la prea mulți stimuli: zgomote, claxoane, lumini puternice, mirosuri sintentice, telefoanele, ecranele tabletelor/laptopurilor, apelurile cu zoom, zgomotul de fundal permanent în mediul urban, într-un birou deschis sau într-o casă cu telezorul deschis, conversațiile zilnice cu multe persoane
ia o pauza de la telefon și zgomotul orașului
ce poți face: să închizi ochii timp de un minut în mijlocul zilei, pauză de la rețelele sociale cel puțin o zi pe săptămână, dezactivează notificările de pe mobil, deconectează-te de la dispozitivele electronice la sfârșitul fiecărei zile, crează o ambianță minimalistă în casă (cu puține obiecte, culori neutre și materiale naturale), mergi des în natură (baia de pădure)
Uleiuri esențiale de ajutor: Peace, Shinrin-Yoku - amestecul de uleiuri esențiale pure Baia de Pădure, Northen Escape, Air, Frankincense, Rose.
4. ODIHNĂ CREATIVĂ
ai nevoie de ea dacă: ești creator de conținut, ai un job care îți solicită creativitatea, trebuie să vii mereu cu soluții și idei noi.
Ia o pauză de la proiecte și acordă atenție ascultării corpuluice poți face: social media detox pentru cel puțin 2 săptămâni în luna august. E dificil, pentru că presupune și un dopamine detox în același timp, dar e extraordinar efectul la final. Claritate mentală și mai multă răbdare. Plimbări în parc, pădure, munte ori mare sau chiar să citești niște cărți sau să vizionezi filme care să îți ofere, la rândul lor, inspirație sau terapie prin artă.
Uleiuri esențiale de ajutor: Passion, Cedarwood, Siberian Fir, Black Spruce, Bergamotă, Tangerine, Jasmine. Le poți difuza, inspira din sticluță sau le poți aplica pe corp pe punctele de puls, zona inimii și tălpi.
5. ODIHNA EMOȚIONALĂ
ai nevoie de ea dacă: tu ești persoana la care apelează familia pentru sfaturi și susținere sau dacă tu ai nevoie de susține (consiliere psihologică), dacă ai un job în care ești: profesor, medic, asistent medical, maseur, sau terapeut de orice fel. Ești în rezonanță emoțională adesea cu ceilalți.
Ia o pauza de la a-i ajuta mereu pe ceilalți
Ce poți face: dacă lucrezi în vreun domeniu enumerat mai sus ia-ți liber, dacă ești tu cel cu vreo nevoie specifică apelează la ajutor extern (consiliere psihologică) sau ședințe de eliberarea emoțiilor cu un coach de emoții esențiale
Uleiuri esențiale de ajutor: Console, Frankincense, Calmer, Balance, Melissa touch, Rose. Le poți purta ca parfum personal și inspira cât mai des pe parcursul zilei.
6. ODIHNA SOCIALĂ
ai nevoie de ea dacă: ești introvert, te simți hiperstimulat de aglomerările urbane, jobul tău presupune multă interacțiune umană
ia o pauză doar pentru tine, pune limite: fie fizice (referitoare la spațiul fizic și la atingere (când, unde, cum, cine), de proprietate (referitoare la bunurile proprii; s-ar putea să nu îți placă atunci când alții îți ating sau împrumută lucrurile fără consimțământul tău), emoțional-relaționale (referitoare la modul în care îi tratezi pe ceilalți și la modul în care le permiți celorlalți să te trateze), intelectuale (referitoare la gândurile, credințele intelectuale, opiniile, ideile tale și la modul în care acestea sunt respectate) sau de timp (referitoare la modul în care îți petreci timpul și la asigurarea faptului că ai timp pentru autoîngrijire).
ce poți face: poți avea zile de stat acasă, fără ieșiri sau întâlniri sociale, citește sau scrie în jurnal. Echilibrul este cheia, prin alternarea întâlnirilor la care e necesar să participi, cu cele de încărcare pozitivă (plăcute, de destindere, cu oameni care te cunosc și față de care nu simți să ai o atitudine diferită de cea reală).
Uleiuri esențiale de ajutor: Cheer, Basil, Rosemary, Tea Tree, Frankincense, On Guard
7. ODIHNA SPIRITUALĂ/SUFLETEASCĂ
ai nevoie de ea dacă: ești mereu la un curs de dezvoltare personală, sau faci mai multe formări în același timp, ori lista ta de lecturi include cuvinte precum traumă, PTSD, anxietate, rănile copilăriei, relații șamd.
ia o pauză de la cursuri și cărți despre traume
ce poți face: oferă sufletului și creierului o pauză de la a fi permanent în câmpul traumei. Rugăciunea, meditația sau când ne oferim noi ajutorul comunității putem experimenta un sentiment profund de apartenență, iubire și scop înalt.
Uleiuri esențiale de ajutor: Forgive, Balance, Frankincense
Nu uita că o deficiență în oricare dintre aceste tipuri de odihnă pot avea efecte nefavorabile asupra sănătății, fericirii, relațiilor, creativității și productivității.
Ascultarea propriului corp, identificarea emoțiile nerezolvate, a diferitelor probleme personale, dar și îndreptarea către prevenție, responsabilitatea față de sine reprezintă drepturi, dar și obligații pe care orice ființă umană le are. Traversăm perioade incredibil de extenuante (atât fizic, cât și psihic) în această epocă a vitezei. De aceea este important să știm când să spunem „STOP!“ și să facem ceva pentru noi înșine, astfel încât mai apoi să le putem fi utili și celorlalți.